Novogodišnje čestitke SOS Dječijeg sela BiH i rođendanska želja

Bliži nam se Nova godina. Već smo ušli u posljednji mjesec tekuće godine i kao hipnotisani počinjemo preispitivati šta smo to uradili i da li smo je mogli učiniti boljom za sebe i druge. Gotovo svi isčekujemo kraj ove i nadamo da će sljedeća biti makar kao prošla, za koju smo tvrdili isto, samo godinu mlađi. Vrijeme novogodišnjih rezolucija je tu i manje-više svi ćemo od prvog januara biti bolji ljudi. Bar tako kažemo.

Problem novogodišnjih rezolucija je taj što se baziraju na svjesnosti pojedinca da neke stvari radi pogrešno pa si daje obećanje da će to ispraviti ali prečesto nastavlja sa lošom navikom očekujući drugačiji ishod. Zašto neke navike promijeniti i kako? Zašto ih stvarati? S kojim ciljem?

Dok sam malo dumao o ovome, moja prijateljica Najra objavila je status sljedećeg sadržaja:

Kupite novogodišnje čestitke i podržite misiju "Topli dom za svako dijete"

SMS čestitkom ćete, zacijelo, obradovati primatelja poruke i telekom operatera. Čestitkom na Facebooku Cukerberga i ono par ljudi sto vam lajka (i ove sto skupljaju podatke, valjda), a status će vam se izgubiti u 87427935 drugih.

Rukom napisanom čestitkom iz SOS-a ćete, na prvom mjestu, obradovati klince iz Dječjeg sela BiH. Znate li koji su to? Oni mali pilići koji su u startu imali mrvu manje sreće od vaše djece.

Pa onda i primatelja koji će makar mjesec, ako je dobar čo’ek i od roda dobra, vašu čestitku držati na stolu. Ja sam svoje i Vladine kupila i evo ih spremne za pisanje i slanje. Zaću vam po kućama da vidim gdje ih držite.

Ima li ko da bi se prihvatio ovog izazova?

(Čestitke možete naručiti putem telefona 033 465 053 ili na email: cestitke@sos-ds.ba)

Kako je jedna od ideja za pokretanjem ovog bloga bila da promoviše dobre inicijative i da ih zajedno realizujemo u što većem broju, Najrin prijedlog mi se učinio kao savršena osnova za kreiranje dobre navike.

Nazvao sam SOS Dječije selo BiH i naručio 25 čestitki. Pazi sad! U svakoj od njih, pored novogodišnje čestitke, uputiću poziv primaocima da svaki dan izdvoje 0,50 KM u narednih godinu dana. Prikupljeni novac ćemo, nas 26, sljedeće godine donirati za stipendije. Ono što je uslov je da svaki dan izdvajate po 0,50 KM. Ne sedmično, niti mjesečno, niti odmah izdvojiti ukupnu sumu, već ponavljati ovaj proces svaki dan.

Zašto?

Zato što vjerujem da ćete ponavljajući ovaj proces 365 puta stvoriti divnu naviku da štedite. Zato što nam ne treba ničija pomoć sa strane, niti se zadužujemo, a ovo će se pokazati kao najbolja investicija. Zato što ćete svakog dana pomisliti na malu raju koju ćete obradovati. Zato što ćete svakog dana pomisliti na mene, kao i ja na vas. Zato jer je ovo je moja rođendanska želja.

Vjerujem da u jednom tabu vašeg browsera imate otvorenu stranicu SOS Dječijeg sela u BiH. Naručite svoje čestitke, napravite svoj krug s kojim ćete razvijati ovu naviku i odredite u koju svrhu ćete izdvajati sredstva. Vama na izbor. Neka ovo bude jedna od vaših novogodišnjih rezolucija. Neka ovo postane jedna dobra navika.

Znanje, mudrost i ljubav.

Ostavi komentar.